Статті

Червоні щічки у малюка

Як допомогти дитині позбутися почервоніння, лущення та свербіння шкіри на шоках? Це питання тривожить багатьох мам, оскільки такі проблеми як діатез можуть виникати зовсім несподівано. Тому інформацію проте, як найкраще діяти в цій ситуації, потрібно мати заздалегідь.

Алергічний діатез – це не хвороба, а лише стан схильності організму до можливого розвитку у дитини алергічних захворювань. Іншими словами – це, так би мовити, „фоновий”, прихований, без клінічних проявів або з їх мінімальними ознаками стан, що сигналізує про потенційну можливість виникнення у дитини таких недуг.

Детальніше...

 

Вчимося їсти красиво і правильно

Термін „естетика харчування”, а саме це є головною темою цієї статті, звучить дещо офіційно. Але насправді в це поняття входять такі доступні для всіх моменти як правила гігієни та естетичні засади й норми щодо прийому їжі. В даному випадку йдеться про приміщення, де відбувається цей процес, меблі, посуд, сервірування столу, а також зовнішній вигляд страви, порядок прийому їжі і звичайно, поведінку за столом, апетит, настрій дитини. Отож, чим раніше малюк навчиться усім цим елементарним житейським премудростям, тим швидше вони ввійдуть для нього в звичку.
Основні етапи виховання навиків прийому їжі у дітей:
5-6 місяців: привчити малюка їсти з ложечки;
6-7 місяців: під час годування давати дитині в ручку скоринку хліба, печиво, привчати їсти самостійно;
7-8 місяців: навчити пити з широкої чашки, яку спочатку тримає дорослий, а потім маля;

Детальніше...

 

Питний режим

Вода – найважливіша складова частина організму. За її присутності відбуваються всі процеси обміну речовин. Загальний вміст води в організмі та її розподіл за секторами і тканинами організму з віком змінюється. Чим менший вік, тим більший в організмі відносний вміст води. В новонароджених він складає 80% від їх маси тіла, у віці одного року – 66%, у дорослої людини – 60% маси.
В зв’язку з природними втратами води через нирки, шкіру та видихання повітря, для підтримання балансу води в організмі необхідно постійно поповнювати його за рахунок рідини, що міститься в їжі, питній воді чи напоях. У новонароджених і грудних дітей обмін води характеризується високою напруженістю і нестійкістю. Це пов’язано з незрілістю в цьому віці систем, особливо нирок, які регулюють водно-сольовий баланс. У зв’язку з цим формуються передумови для надмірних втрат води, а разом із нею – і мінеральних солей. Особливо небезпечними є такі ситуації, як перегрівання малюка в результаті закутування, неправильне надмірно концентроване харчування, захворювання, що супроводжуються високою температурою тіла, пронос, блювання тощо.

Детальніше...

 

Штучне вигодовування

Штучне вигодовування – це вимушений засіб годування, коли всі спроби годувати грудьми виявилися безрезультатними.

Штучне вигодовування:
· Перешкоджає встановленню емоційного зв’язку між вами і малюком.
· Сприяє частим захворюванням дитини: діарейним, респіраторним, інфекційним.
· Є фактором виникнення алергічних реакцій та захворювань (екзема, бронхіальна астма).
· Збільшує ризик розвитку хронічних захворювань органів травлення, щелепних, стоматологічних та ортопедичних порушень.
· Сприяє появі в майбутньому ожиріння, цукрового діабету, атеросклерозу в дитини.
· Породжує труднощі в навчанні, вихованні, інтелектуальному розвитку маляти.

Детальніше...

 

Пригодовування

Годувати дитину грудьми бажано як можна довше – до однорічного віку, а якщо є можливість і старше року. Унікальні біологічні властивості вашого молока корисні малюкам і цього віку. Але виключно «молочний» період життя дитини, коли грудне молоко повністю задовольняє усі харчові та енергетичні потреби, триває не більше 6 місяців. До цього віку малюки помітно підростають, у них подвоюється маса тіла, збільшується рухова активність і відповідно збільшуються затрати енергії їх організмом. Виключно молочна їжа вже не може задовольнити потреби, що збільшуються. З цього віку діти потребують додаткового харчування – пригодовування. Зміни відбуваються і в самому організмі дітей – травна система стає все більш зрілою, здатною до перетравлювання і засвоєння не тільки рідкої, молочної, але й іншої, твердішої їжі.

Детальніше...

 

Сторінка 1 з 4

Фотогалерея

Замовте журнали

Free Joomla Templates by JoomlaShine.com